actueel

Op dit moment houd ik een (schrijf) sabbatical en ben daarom niet altijd in Nederland.  Wie geïnteresseerd is in een lezing kan me het beste een mail sturen (zie hieronder bij contact),  dan kijken we samen wat mogelijk is.

De Sabbatical (1)

Hij is begonnen, ‘het braakjaar’, want zo wordt het ook genoemd. In mijn geval is het een nog iets langere periode om de spreekwoordelijke akker te laten rusten: een jaar én vijf maanden. Dat die periode toch nog vrij plotseling begon had allerlei oorzaken. Daar zal ik vast nog een keer op reflecteren. Eerst terug naar de oorsprong, het moment bij Maria thuis. Ze woont in dezelfde buurt, een paar straten verderop.

Vanaf het plantsoen voor mijn deur naar haar huis is vier keer struikelen. We stonden in haar altijd rommelige woonkamer. Her en der lagen boeken, ipads, speelgoed, gedragen kledingstukken. Op de oude roodgeverfde kist die al jaren dienst doet als borreltafel een half met papieren overdekt bord met etensresten. ‘Weet je wat Peter is gaan doen?’ vroeg ze, ik stond al op het punt om naar huis te gaan. Peter is een van haar oudste vrienden, ze zaten in hetzelfde dispuut van de alternatieve studentenvereniging, gedurende een studietijd die net als de mijne inmiddels zo’n twintig jaar geleden plaats vond.

‘Nou, wat gaat ie doen?’  zei ik.  Ik had mijn jas aan, keek vragend. ‘Peter heeft een boot gekocht,’ vervolgde ze, met smeuïg enthousiasme want Maria weet altijd alles over iedereen en het is haar lust en leven om daarover te vertellen. Bij haar langsgaan is horen hoe het met oude klasgenoten gaat, die dan toevallig weer naast vrienden van studievrienden blijken te wonen, ze is de dorpspomp, ze is Facebook voor wie niet meer op Facebook zit. Op een toon die samenzweerderig inhield dat ze binnenkort méér zou weten vertelde ze dat die boot, ‘dat weet ik al wel’, een platbodem was, waar nog van alles aan opgeknapt moest worden. Peter had zijn baan opgezegd en zou op de platbodem gaan wonen. Ik zei ‘oh, leuk.’ Zij ging verder: ‘Hij wil telkens ergens anders gaan liggen met zijn boot, en dan af en toe betaalde klussen verrichten’. Ik zei weer ‘leuk.’ ‘Als je op een boot woont, heb je weinig nodig,’ concludeerde ze. ‘Dat hangt van de boot af,’ grapte ik nog, want is het een zeiljacht in Saint Tropez dan heb je wellicht al snel het idee dat champagne en kaviaar tot de noodzakelijkheden behoren, maar ik voelde direct afgunst. Ik was jaloers op de platbodem, of alles waar de platbodem voor stond, en op Peter. Peter, die ik alleen kende van ‘hallo’ tijdens feestjes en partijen. Dat is drie jaar geleden. Met die steek van jaloezie op de mij nauwelijks bekende Peter begon de wens tot een sabbatical.

 

 

Op 17 maart was ik te gast op het Boekiebal (boekenbal van het zuiden) in Eindhoven. Het thema van de avond was Paradijsvogels, en daar hoort de Walrus natuurlijk bij….

De podcast over de Walrus is online! In de serie ‘lopen met Lebowski’ ben ik de derde Lebowski auteur die al lopend vertelt over haar roman. Het begint met een wat fictieve tour langs hasjkantoren uit een ver verleden, daarna is het een ontroerende dialoog over grote liefdes, hoe zelden die in je leven langskomen en de onmogelijkheid liefde te sturen. Een ode aan de Walrus én een ode aan Amsterdam. Hier kun je m vinden. Behalve op de website van Lebowski is hij ook via stitcher, podcastluisteren en itunes te beluisteren.

Mooie korte beschrijving van de nieuwe Walrus in het NRC.

In het Parool van zaterdag 2 december staat een verhaal over de Walrus en mijzelf.

Op de blog van Lebowski vertel ik over het proces van herschrijven van de Walrus. En in de volgende blog van Lebowski vertel ik  ‘wie de Walrus was’.

Voor het winternummer van SPUI (magazine voor alumni en vrienden van de U.v.A) schreef ik een column over mijn studententijd,en over de romans Eva en de Walrus.

Op 1 december was ik bij Tijd voor Max om te praten over de nieuwe, herschreven versie van de Walrus.

1 december is ook de dag waarop de(herschreven) versie van De Walrus bij Lebowski verscheen. Hetzelfde verhaal, maar nu opnieuw verteld en uitgediept. In een andere structuur, met een volledig nieuw begin en einde.  In ‘de nieuwe Walrus’ ligt de nadruk veel meer op de ontwikkeling van Bibi, de ik-figuur. Bijvoorbeeld op de dilemma’s die ze tegenkomt en de aanvankelijke twijfels over haar relatie met ‘de Walrus’, een hasjhandelaar van middelbare leeftijd. Een universeel verhaal dat begrijpelijk maakt waarom een jonge vrouw voor de charmes van een crimineel valt.

 

Het nummer van 17 maart van Folia magazine gaat over het gebrek aan vrouwelijke hoogleraren, en daarin staat een uitgebreid artikel over Eva  onder de titel ‘professor doctor moeder’.

 

Op 27 februari was ik te gast bij Radio Amsterdam FM van 15.10 -15.30 uur.

Op 26 februari vertelde ik over Eva bij VPRO boeken TV