boeken

 

Eva

Nog voor haar vijftigste blijkt Eva te lijden aan een hersenziekte met dementie en parkinson als gevolg. Wanneer de diagnose wordt gesteld is ze net hoogleraar. Ze heeft zich opgewerkt vanuit armoede en carrière gemaakt in een tijd waarin dat voor vrouwen nog uitzonderlijk was. Ze is hét voorbeeld voor een generatie die zich wilde vrijmaken van oude structuren en godsdienstige gewoonten. De ziekte van Eva zet de verhoudingen in het gezin op scherp. Ziek zijn? Dat was iets voor anderen. Niet voor Eva.

In de loop van vele jaren verandert een zelfstandige moeder in een kindse vrouw in een rolstoel die haar eigen tranen niet meer kon wegvegen. De rollen draaien zich om, moeder wordt kind. Maar de relatie tussen Eva en haar jongste dochter verbetert tijdens het ziekteproces. Haar ziekte maakt dat Eva op een bepaalde manier ook in positieve zin verandert. Ze kan eindelijk de controle loslaten en niet alles hoeft meer perfect te zijn.

Op 1 februari is mijn nieuwe roman Eva verschenen. Eva is fictie gebaseerd op de werkelijkheid, ik heb het verhaal gebaseerd op het leven van mijn moeder, professor Liesbeth Bleeker-Wagemakers. Zij werd geboren in 1940.  Eind jaren tachtig werd ze hoogleraar. Vrij snel daarna werd vastgesteld dat ze leed aan corticobasale degeneratie, een hersenziekte met dementie en parkinsonachtige verschijnselen.

Eva is een verhaal over onmacht en aftakeling, maar óók een verhaal over liefde. Dementie is een sluipende ziekte. Je kunt verstandelijk weten dat iemand achteruit gaat, maar er emotioneel telkens weer door verrast worden door hoe het zich ontwikkelt. We hebben daar als familie mee geworsteld. Tegelijkertijd wilde ik meer dan alleen die worsteling beschrijven.

Eva is geen gebruikelijk verhaal over aftakeling en de onvermijdelijke gang naar het verpleeghuis, het is vooral een verhaal over de wereld achter de dementie, over veranderende karakters en relaties, en daardoor nieuwe perspectieven in tijden van dementie.  Eva is óók een verhaal over hoe je tijdens zo’n aftakeling toch mooie en heel intieme momenten met elkaar kan beleven.

Eva is vanaf 1 februari verkrijgbaar via onder andere de lokale boekhandel, www.denieuweboekhandel.nl en Bol.com.
En hier kun je de eerste bladzijden van hoofdstuk 1 lezen.

 

De Walrus

Ze vormen een ongerijmde combinatie. Bibi van Amstel, een jonge studente, afkomstig uit zo’n nette familie uit Amsterdam-Zuid, en de Walrus, middelbare man en grootverdienend hasjhandelaar. Maar zij bezwijkt vrijwel onmiddellijk voor zijn charmes – voor een leven waarin het ontbijt bestaat uit aardbeien met slagroom en roze champagne, waarin je in het driesterrenrestaurant meteen maar alle gerechten van de kaart bestelt. In dat leven is de luxe trouwens maar bijzaak, belangrijker is het achteloze improvisatietalent waarmee je de dingen laat komen zoals ze zich voordoen.

De Walrus leert Bibi te leven met de dag. De hasjhandel ervaart ze als een prettig toevluchtsoord, een plek waar plannen er zijn om uitgesteld te worden en het serieuze ‘later’ nooit lijkt te beginnen. Maar net als ze gelooft dat hun leven altijd zo kan blijven gaat de Walrus ten onder.

De Walrus is een sprankelende roman die en passant een hilarisch, maar waarheidsgetrouw beeld geeft van de Amsterdamse hasjhandel eind jaren negentig.

Vanaf begin februari is De Walrus weer te bestellen bij boekhandels en bol.com