Over Bregje

Bregje Bleeker portretDe roze toren en de bruine trap en gebreide vestjes, van vettig dik schapenwol, felgekleurde plastic tafels met glazen vol wierook erop. Ik ben in 1970 geboren, in de nadagen van de hippietijd. Vanaf mijn vierde bezocht ik de Amsterdamse Montessori School. Van het daaropvolgende Ignatius Gymnasium herinner ik me hoge, door de zon beschenen muren, rond een binnenplaats die de koer heette en die het uiterst beschermde wereldje symboliseerde waar ik in opgroeide.

Eind jaren tachtig en de volledige negentiger jaren studeerde ik geschiedenis en politicologie aan de Universiteit van Amsterdam. Een eindeloze studententijd. Dat kon toen nog. Colleges en werkgroepen wisselde ik af met reizen in de bovenwereld en avonturen in de onderwereld. Ik verbleef langdurig bij missionarissen in midden Borneo, bezocht middeleeuwse dorpjes in Albanië en verkende zowel de internationale hasjhandel als de Amerikaanse maffia.

Mijn avonturen hebben me niet alleen gevormd, ze vormden ook de basis voor vele verhalen. In 2007 debuteerde ik met de Walrus. Over de liefde van een jonge studente voor een hasjhandelaar van middelbare leeftijd.  Eva is mijn tweede roman. Tussen reizen en colleges door zorgde ik jarenlang voor mijn moeder. Zij was medisch hoogleraar in een tijd waarin zo’n carrière voor vrouwen nog uitzonderlijk was. Rond haar vijftigste werd dementie bij haar geconstateerd. Eva gaat over onze onderlinge relatie, liefde in tijden van dementie en de worsteling van vrouwen met een carrière en een gezin.

Ook het verhaal waar ik nu aan werk is gebaseerd op een bestaand persoon. De werktitel is De Facade, en ik baseerde het op de lotgevallen van meest wonderlijke man die ik ooit ontmoette, een Cubaans-Amerikaanse maffioos.

Tussen romans door schrijf ik korte verhalen en columns en in opdracht schreef ik twee korte biografieën. Vrouwenemancipatie en een vrouwelijke kijk op mannenwerelden vormen de rode draad in wat ik schrijf. Andere thema’s die regelmatig opduiken zijn zelfbedrog en identiteit.

Voor de gemeente Amsterdam werk ik als gebiedsmanager van een groot stuk van Amsterdam-Noord, want naast schrijver ben ik organisatieadviseur en manager. Soms is het veel: schrijven en fulltime werken. Maar over het algemeen prijs ik mezelf gelukkig. Ik geniet van de rust en het ‘leven in een verhaal’ tijdens offline creativiteit, maar ook van hectiek die een droombaan in de net zo weerbarstige werkelijkheid met zich meebrengt.