Over Bregje

Bregje Bleeker portretNatuurlijk herinner ik me de roze toren en de bruine trap, net als van vettig dik schapenwol gebreide vestjes en felgekleurde plastic tafels met glazen vol wierook erop. Ik ben in 1970 geboren, in de nadagen van de hippietijd, vanaf mijn vierde bezocht ik de Amsterdamse Montessori School. Van het daaropvolgende Ignatius Gymnasium herinner ik me hoge door de zon beschenen muren rond een binnenplaats die de koer heette en het uiterst beschermde wereldje symboliseerde waar ik in opgroeide.

Eind jaren tachtig en de volledige negentiger jaren studeerde ik geschiedenis en politicologie aan de Universiteit van Amsterdam. Een eindeloze studententijd. Dat kon toen nog. Colleges en werkgroepen werden onderbroken en aaneengeregen door reizen in de bovenwereld en avonturen in de onderwereld. Ik verbleef langdurig bij missionarissen in midden Borneo, bezocht middeleeuwse dorpjes in Albanië en verkende zowel de internationale hasjhandel als de Amerikaanse maffia.

In 2007 debuteerde ik met de Walrus. Over de liefde van een jonge studente voor een hasjhandelaar van middelbare leeftijd. Mijn avonturen hebben me niet alleen gevormd, ze vormden ook de basis voor vele verhalen. Eva is mijn tweede roman. Tussen reizen en colleges door zorgde ik jarenlang voor mijn moeder. Zij was medisch hoogleraar in een tijd waarin zo’n carrière voor vrouwen nog uitzonderlijk was. Rond haar vijftigste werd dementie bij haar geconstateerd. Eva gaat over onze onderlinge relatie, liefde in tijden van dementie en de worsteling van vrouwen met een carrière en een gezin.

Ook voor de derde roman, waar ik nu aan werk, geldt dat hij op mijn eigen ervaringen is gebaseerd. In dat verhaal, met als werktitel De Facade, staan de lotgevallen van een Cubaans-Amerikaanse maffioos centraal.

Tussen romans door schrijf ik korte verhalen en columns en in opdracht schreef ik twee korte biografieën. Vrouwenemancipatie en een vrouwelijke kijk op mannenwerelden vormen de rode draad. Andere thema’s die regelmatig opduiken zijn zelfbedrog en identiteit.

Op dit moment werk ik voor de gemeente Amsterdam als gebiedsmanager van een groot stuk van Amsterdam-Noord, want naast schrijver ben ik organisatieadviseur en manager. Soms is het veel: schrijven en fulltime werken. Maar over het algemeen prijs ik mezelf gelukkig. Ik geniet van de rust en het ‘leven in een verhaal’ tijdens offline creativiteit, maar ook van hectiek die een droombaan in de net zo weerbarstige werkelijkheid met zich meebrengt.